Hanna de Haan – Tussen vrijheid en structuur

Van zondag 2 tot 23 augustus 2020

Mijn werk bestaat uit tekeningen en houtsneden. Daarnaast experimenteer ik graag met verschillende grafische technieken zoals blauwdruk, kartondruk of een combinatie hiervan.

Centraal in mijn werk staat de stad; gebouwen en constructies. De snelheid waarmee steden veranderen fascineert mij. Net als het feit dat een stad nooit af is en voortdurend opnieuw wordt vormgegeven en getransformeerd. Een bouwconstructie geeft een indruk van hoe een gebouw gaat worden, terwijl veel lijnen nog niet definitief vast liggen en vaak meer doen denken aan de zoekende lijnen van een schets. Daarnaast zorgen de steigers op deze plekken juist voor een hele duidelijke structuur aan lijnen en vlakken.

Dit spanningsveld, tussen aan de ene kant de chaos van een bouwput en aan de andere kant de heldere structuur van steigerconstructies fascineert mij. Deze structuur van steiger om het gebouw heen, lijkt aan de ene kant veiligheid te bieden maar zorgt er tegelijk voor dat het gebouw opgesloten zit binnen de eigen steigerconstructie en zo elke vorm van vrijheid verliest.

Tekeningen die ik maakte in de stad vormen het beginpunt van grafische werken; houtsneden en kartondrukken. Het mooie van grafiek vind ik de harde lijnen en grote contrasten tussen licht en donker. Dit komt, samen met het wegvallen van kleur en onnodig details, dicht in de buurt van de beelden die ik zie wanneer ik tegen de zon in teken. De snelle krassen in het hout ontstaan met eenzelfde directheid als de potloodlijnen op het papier. Deze directe en snelle manier van werken brengt beweging en spanning in het beeld en zorgt ervoor dat de lijnen hun zoekende, onaffe en schetsmatige karakter behouden; het karakter van een stad in beweging.

In houtsneden, waarbij het gaat om weghalen in plaats van toevoegen, ontstaat er als vanzelf een orde in de stedelijke chaos, waarbij het ritme en de herhaling van de stad wordt blootgelegd. Door houtplaten vervolgens weer te deconstrueren en opnieuw te combineren (soms met kartondrukken), ontstaan nieuwe dynamische steden. Plaatsen en tijden van verschillende plekken lopen hier door elkaar heen, zoals ons waarnemen ook altijd fragmentarisch en onvolledig is, gekleurd door beelden van plekken waar we eerder waren

Hanna de Haan

hanna1-296x300
hanna1-296x300
hanna2-300x237
hanna2-300x237
Epreuve d'artiste
2021-09-25 09:55:16
galerij, grafiek, gallery, graphic arts, Epreuve d'artiste, tentoonstelling, exhibition
2020-08
top, background, top-left, top-right
square
75%