Jochen Kublik – Between the worlds

rescheduled for 2021

Exact 10 jaar geleden, in 2010, toonden wij reeds de tekeningen en het grafisch oeuvre van de Duitse kunstenaar Jochen Kublik. We vonden het dan ook evident om de recente evolutie in zijn werk aan U voor te stellen.

Waar wij vroeger reeds kennis maakten met zijn kleurrijke prenten, geïnspireerd door zijn rijke fantasiewereld, ontmoeten wij nu een meer ervaren en bereisde kunstenaar. De laatste decennia heeft Jochen Kublik heel veel succes gekend in Azië, vooral in China .Hij verbleef dan ook meerdere malen voor langere tijd op dit boeiend continent. Het kan dan ook niet anders dat er sporen van deze ervaring in zijn werk terug vinden zijn.

In de titel van deze tentoonstelling is duidelijk de levensfilosofie van Jochen Kublik terug te vinden, hij leeft letterlijk en figuurlijk tussen verschillende werelden, niet enkel de reële wereld in al zijn afwissellende vormen en contrasten, tussen Oosterse en Westerse culturen maar ook de andere wereld,de subjectieve, die hij als reizende kunstenaar zeer intens ervaart.

De kunstenaar put zijn inspiratie uit al deze verschillende bronnen. Hij weigert een keuze te maken en werkt elk thema uit in een volwaardige cyclus, om dan weer met dezelfde overtuiging en energie aan een ogenschijnlijk volledig ander thema te beginnen.

Een van de blijvende inspiratiebronnen is het dier, als natuurliefhebber en dierenvriend observeert hij zijn onderwerpen en legt hij op een humoristische manier de link tussen het onbewuste gedrag van het dier en menselijke karaktertrekken en onhebbelijkheden.

Aan de andere kant zijn er de bijna fotorealistische observaties van het vrouwelijk naakt .Jochen Kublik is een fervente fotograaf die nadien in harmonische composities het lijnenspel van het lichaam in diepzwarte mezzotinten vastlegt. Op weer andere ogenblikken maakt hij harmonische composities van bloemen, vlinders en nostalgische voorwerpen die hij op zijn weg tegenkwam.

De reizen van zijn fantasie zijn eindeloos, hij bezoekt niet enkel bestaande landen maar ook sprookjeswerelden. De dynamiek van beweging, tijd en ruimte trekt hem aan en laat hem telkens nieuwe wegen ontginnen.

Deze kosmopolische Westfaler is op reis “ between the worlds” en het is aan de toeschouwer om die te ontdekken in zijn kunstwerken.

kar-300x246
kar-300x246
kublik1-300x300
kublik1-300x300
kublik2-225x300
kublik2-225x300
pinguin-300x211
pinguin-300x211
Epreuve d'artiste
2021-09-25 09:55:43
galerij, grafiek, gallery, graphic arts, Epreuve d'artiste, tentoonstelling, exhibition
2021
top, background, top-left, top-right
square
75%