Tentoonstelling
André en Guy Goezu

Van zondag 20 februari tot 13 maart

Just believe in Art

Twee broers, André en Guy Goezu – beide geboren in Antwerpen, in de Van Maerlantstraat; André geboren 1939, Guy geboren in 1941.

Twee broers opgegroeid in een joodse familie van vrije gedachten, in een omgeving van de gegoede Antwerpse bourgeoisie. Een familie die openstond voor cultuur, kunst en letteren.

Een familie waarvoor de leuze ‘Just believe in art’ essentieel was.

Toen in 1940, het Nazi regime en de Antwerpse collaboratie zich installeerde in de stad, moesten André en Guy noodgedwongen vluchten en onderduiken in Wuustwezel. Na de oorlog, keerde de familie terug naar Antwerpen. Ze probeerde zo goed mogelijk het geluk terug te vinden, dat gebroken werd door de verschrikkelijke jaren van de oorlog.

André en Guy genoten een opleiding aan een Franstalige school, aan de Lycée d'Anvers.

Ze werkten beide enkele tijd in de diamantwereld, waarna ze besloten om zich in te schrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. André koos voor schilderkunst en grafische kunst, met name bibliophilie. Guy voor tekenen, interieurarchitectuur en theaterdecor. De broers bevonden zich zij aan zij op hetzelfde pad richting van creatie, in de ateliers van de prestigieuze Academie.

Amazonia - André Goezu
Amazonia
André Goezu

Guy ontving twee prijzen van de Théâtre Juif Laïc d'Anvers voor zijn ontwerpen in theaterdecor. Doorheen zijn parcours volgden de aanvragen voor zijn ontwerpen. Het interieur van het restaurant Danieli il Divino is daarvan een goed voorbeeld. Hij creëerde een elegante en aangename sfeer en zorgde ervoor dat licht en de omringende natuur kan binnendringen in het salon van het restaurant, door er een grote glazen koepel te plaatsen, geïmporteerd uit Engeland.

Guy houdt ervan om te flaneren in de stad. Gedurende zijn wandelingen observeert hij opmerkelijke momenten, verschillende tekens en graffiti op de muren van de stad. Het is door middel van humor en een vorm van filosofische ironie dat hij Street Art in zijn werk vervat.

Tsjaikovski in love 50x100 cm - Guy Goezu
Tsjaikovski in love 50x100 cm
Guy Goezu

André, als lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, krijgt dankzij zijn laureaat van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten de kans om in 1968 een jaar door te brengen aan de Cité internationale des arts in Parijs.

Sindsdien woont hij in de lichtstad en werkt hij in zijn atelier in het hart van de Marais. Het is in de rust van die plek dat hij creëert, ver weg van het lawaai van de stad en dagelijkse zorgen. Zijn schildersezel wacht op zijn volgende schilderij en zijn drukpers voor gravure staat klaar om een droomwereld tot leven te brengen: paard, vogel, boom of vrouw, in de kleuren van deze symbolische wereld.

Dit is niet de eerste expositie van André en Guy Goezu. Al in 2017 vroeg de gemeente Kapellen hen om samen te exposeren, want de broers hebben daar een deel van hun jeugd doorgebracht in de prachtige omgeving.

De wegen van André en Guy zijn gedurende al die jaren in andere richtingen ingegaan, maar nooit gescheiden van elkaar.

Een parallelle levensweg die samenkomt in 2022 om hulde te brengen aan kunst, hun ‘raison d’être, in de mooie ruimte van de galerie Epreuve d'Artiste.

André Goezu

Paulette à bicyclette 50 x 50 cm - Guy Goezu
Paulette à bicyclette 50 x 50 cm
Guy Goezu
Silence sur la ville - Guy Goezu
Silence sur la ville
Guy Goezu
Trump - 58 x 100 cm - Guy Goezu
Trump - 58 x 100 cm
Guy Goezu
Andre Goezu De Kerselaar
De Kerselaar
André Goezu
André Goezu De Storm is voorbij
De Storm is voorbij
André Goezu
André Goezu Exodus
Exodus
André Goezu
Andre Goezu Herfst Wandeling
Herfst Wandeling
André Goezu
Andre Goezu Hoge Muur
Hoge Muur
André Goezu
Andre Goezu Lumiere d-Orient
Lumière d'Orient
André Goezu
Andre Goezu Maanlicht
Maanlicht
André Goezu
Epreuve d'artiste
2022-02-20 17:12:41
galerij, grafiek, gallery, graphic arts, Epreuve d'artiste
2022-02-20
background, top, top-left, top-right
square, big, landscape, portrait
75%, 100%, 50%, 25%